Če želimo najboljše rezultate, potrebujemo individualno obravnavo. Če želimo individualno obravnavo, moramo oceniti začetno stanje – Assessment.

Sam delim testiranje na dve kategoriji:

1. ocena performance-a,
2. ocena gibalnih sposobnosti.

Testi za performance preverjajo:

  • moč,
  • vzdržljivost,
  • eksplozivnost,
  • hitrost,
  • agilnost,
  • koordinacijo (potencialno),
  • gibljivost (pri športih, ki zahtevajo skrajno mero gibljivosti – ritmična gimnastika).

Za vsako motorično sposobnost uporabimo določeno nalogo, ki nam objektivno prikaže trenutno stanje.

Assessment gibalnih sposobnosti preverja amplitude gibov. Preko njih izvemo ali je oseba sposobna narediti določeno motorično nalogo ne da bi pri tem uporabila strategijo kompenziranja.
Kompenziranje giba pomeni, da uporabimo mišice, ki za ta gib niso primarnega pomena. S tem se spremeni sklepni položaj in poruši mehanika.

Primer:

Pri testiranju ugotovimo, da imam omejeno notranjo rotacijo ramena. To mi lahko poda odgovor na vprašanje zakaj se pri iztegu komolcev na škripcu z rokami ob telesu vedno tako mučim držati lopatice skupaj, da mi ramena ne uhajajo naprej. Hkrati s tem lahko dobim tudi odgovor zakaj me v sprednjem delu rame vsake toliko rahlo »uščipne«.

Na grobo bi lahko rekli, da je testiranje gibalnih sposobnosti predpogoj testiranja performance-a. Ugotovitve pri prvem testiranju nam lahko povejo zakaj se oseba giba na določen način in s tem potencialno izgublja dragoceno energijo. Tehnologija za assessment je izjemna vendar pa je največkrat zaradi finančnega bremena težko dostopna. S tem razlogom smo primorani uporabiti teste, ki nam čim bolj objektivno prikažejo posameznikovo začetno stanje.

Sam se največkrat srečujem s testiranjem gibalnih sposobnosti. Iz določenih razlogov mi je ta del najbolj fascinanten, saj zahteva potrebo po povezovanju zgodb. Ko nam enkrat uspe zgodbo spraviti v celoto se nam odpre morje odgovorov, imamo »aha« momente in vaje se ob pravilni interpretaciji rezultatov pojavijo kar same od sebe.

Individualnost brez ocene začetnega stanja ne obstaja.

V kolikor te zanima kako oceniti začetno stanje gibalnih sposobnosti lahko preveriš predstavitev Webinarja, ki bo potekal 31. maja.

Trening za Core

Le kdo še ni slišal za vajo plank. Mislim, da je to ena izmed najbolj, če ne celo najbolj popularna