/
83 Views0

Nekaj časa nazaj sem zasledil super recept za napitek, ki pomaga (naj bi) pri delovanju možganov. Izboljšala naj bi se hitrost razmišljanja in posameznikovo počutje zaradi viška serotonina.

Recept je zelo enostaven
– Ghee ali kokosovo maslo
– Kvalitetna črna kava
– Kvaliteten zeleni čaj
– Malo keltske soli
– Stevio
– Gobe Lyon’s mane
– 0,1g psilocibina (odvisno od preferenc)
– Spirulina
– Cimet
– 80% Kakav

Vse skupaj damo v mikser (magic bullet na primer) in zmešamo super zdrav in okusen napitek. No, pa se še malo podrobneje dotaknimo vsake sestavine posebaj in preverimo kaj kažejo študije.

Ghee
Ghee se uporablja že par tisoč let. Omenjen je že v starodavnih zapisih ajurverdske medicine, pomagal pa naj bi za vrsto stvari. Sodobne študije prav tako kažejo na pozitiven vpliv tega, maslu podobnega namaza. Ghee sestavljajo predvsem maščobne kisline, prav tako pa vsebuje nekaj pomembnih vitaminov in mineralov. Če pogledamo podrobno sestavo maščob, lahko vidimo, da kraljujejo srednje verižne maščobne kisline, tako kot na primer v kokosovem olju. Te so znane po tem, da lahko direktno prečkajo blood brain barier (krvna “zapora”, ki loči možganski krvni obtok, od celo telesenega), prav tako pa se lahko porabljajo za energijo takoj, ko vstopijo v sistem (kar za nasičene maščobe ne velja). Vsebuje tudi CLA kislino (konjugirana linolna kislina), ki pozitivno vpliva na znižanje tveganja za rakava obolenja, srčno žilne bolezni in pomaga pri hujšanju. Od vitaminov vsebuje skoraj vse v maščobni topne vitamine (A, E, K). Vsebuje tudi butanojsko kislino, ki je zelo dobra za zdravljenje bolezni povezanih z črevesjem (kronova bolezen), prav tako pa njena sestava deluje močno protivnetno na celični ravni.

Črna kava
O črni kavi ni potrebno izgubljati besed. Vsi vemo, da vsebuje kofein, ni pa to glavna pozitivna lastnost kave. Kava poleg kofeina vsebuje še ogromno antioksidantov, vitamin in mineralov, če je pripravljena na pravilen način.

Zeleni čaj
Zelenega čaja osebno ne morem prehvaliti. Prav tako vsebuje malce kofeina, predvsem pa vsebuje tein in L-teanin. Tein povzroča dvig energije in kognitivnih sposobnosti (podobno, kot kofein, le da ne tako močno), poveča porabo maščob za gorivo, prav tako pa vsebuje močan flavanoid o katerem smo že govorili). L- teanin pa je pomemben predvsem, v “borbi” proti kofeinski toleranci, ki nastane ob rednem uživanju kave.

Spirulina
Za spirulino bi lahko skoraj z zagotovostjo rekli, da je super živilo. Vsebuje kvalitetne rastlinske aminokisline, ogromno vitaminov in mineralov med katerimi so tudi magnezij, kalij, niacin in železo. Prav tako pa vsebuje tudi cel spekter vitaminov B.

Cimet
Cimet je moj osebni dodatek v napitek, predvsem z vidika dviga inzulina. Komponente v cimetu, pomagajo telesu znižati dvig inzulina in s tem dobro vplivajo na ščitnico.

Lyon’s mane
O tej medicinski gobi je veliko še neraziskanega. Kar pa lahko rečemo z zagotovostjo pa je, da pozitivno vpliva na delovanja sinaps (predvsem hitrost povezav), obnavlja in ščiti mielinske ovojnice, s tem pa izboljšuje predvsem možgansko delovanje.

Psilocibin
V ta napitek pa je dodan predvsem zaradi sinergije z Lyon’s mane, saj dokazano še poveča učinek obeh.

Kakav (80%)
Dodatek kakava je precej pomemben, pa ne iz vidika okusa, temveč iz vidika širjenja žil. Antioksidanti in flavanoidi, ki so naravno prisotni v kakavovih zrnih dokazano širijo kapilare in s tem zvečajo pretok krvi skozi mišičje (tudi možgane), kar pa poveča absorbcijo hranilnih snovi iz napitka.

Stevia
Stevia je dodana kot naravno sladilo, ki ne sproža dviga inzulina, prav tako pa dodatno izboljša okus napitka.

Keltska sol
Keltska sol je vrjetno dodana zaradi mineralne sestave in zaradi okusa.

Skratka, napitek bi vsaj v teoriji moral delovati zelo dobro, predvsem z vidika kognitivnih sposobnosti, saj so vse sestavine dokazano dobre za naš organizem. Za vse skupaj ne morem reči, kako delujejo v sinergiji, mislim pa, da težav ne bi smelo biti. 🙂