Katera stran telesa je dominantnejša?

Vsak človek ima s sočlovekom nekaj skupnega – oba sta asimetrična. Ne samo to, oba imata desno stran telesa dominantnejšo ne glede na to, ali je eden izmed njiju desničar drugi pa levičar. Zveni zapleteno? Naj pojasnim. Poimenujmo naša človeka Marko in Lara. Marko že vse življenje piše s svojo desno roko in brca žogo z desno nogo. Lara po drugi strani piše s svojo levo roko in brca žogo z levo nogo. Kako je torej možno, da imata oba dominantno desno stran telesa?

Vse se začne pri zgradbi telesa in delovanju možganov. Že posamezni deli možganov imajo med seboj različne funkcije, kot so na primer naloga za nadzor vida, čustev, motoričnih sposobnosti… Če bi Markovo in Larino telo razpolovili na levo in desno stran, bi opazili, da se pri obeh leva in desna stran telesa med seboj razlikujeta po zgradbi. Na desni strani bi tako našli ledvice, na levi želodec in srce, pri obeh bi opazili, da je desno pljučno krilo sestavljeno iz treh delov (levo gradita dva dela), na desni strani bi trebušno prepono aka. diafragma videli nekoliko bolj zaobljeno v primerjavi z levo, ki je bolj ploska itd. Vsa ta asimetričnost vpliva na položaj telesa. Leva stran medenice (če jo razdelimo na levi in desni del) je posledično zaradi vse te asimetrije nagnjena naprej, vstran in navzven. Leva stran reber je nekoliko bolj »štrleča« v primerjavi z desno stranjo, ki je bolj ploska. To povzroči, da imamo desno ramo nižje od leve in se nam mora glava za to, da ohranjamo vid horizontalno (da ne vidimo stvari po strani) odkloniti v levo. Te stvari nas silijo na desno nogo in tako tudi pri Marku in Lari v medenici ustvarjajo učinek »modne piste«. Ste se mogoče že kdaj zalotili kolikokrat dnevno stojite z večino teže na desni nogi in kolikokrat na levi? Enostavno leva stran ni tako udobna kot desna.

Edina izjema so ljudje s tako imenovanim stanjem »Situs inversus«, ki prizadene 1 človeka od 10.000 ljudi. Ti ljudje imajo vse organe postavljene zrcalno, kar pomeni, da imajo na primer srce na desni strani.

Želiš o tematiki izvedeti še bolj podrobno? Preberi si članek »Zakaj smo ljudje asimetrični?«.

Assessment

Če želimo najboljše rezultate, potrebujemo individualno obravnavo. Če želimo individualno obravnavo, moramo oceniti začetno stanje – Assessment. Sam delim testiranje

Trening za Core

Le kdo še ni slišal za vajo plank. Mislim, da je to ena izmed najbolj, če ne celo najbolj popularna